Ha már kinézted álmaid lakását, de bizonytalan vagy, hogy érdemes-e megvenned, nézesd meg velünk. Rengeteg fejfájást tudsz megspórolni magadnak, ha meghallgatsz egy olyan szakembert, aki lakások százait építette, úgyhogy tudja, hová kell nézni.

Mielőtt lakást veszel, nézesd meg Misivel

Az utóbbi években sokan fordultatok hozzánk azzal a kéréssel, hogy segítsünk nektek lakásvásárlás előtt: nézzük meg a kiszemelt otthont, mondjuk el róla a véleményünket, így nektek könnyebb lesz átgondolt döntést hozni. Természetesen mindig segítettünk, és sok esetben kíméltünk meg titeket egy későbbi csalódástól, vagy erősítettünk meg titeket: amit megvennétek, minden szempontból ideális.

Autóvásárlás előtt már teljesen megszokott ez a módszer: mielőtt döntenénk, konzultálunk a szerelőnkkel, aki bekukkant a motorháztető alá is, és rávilágít olyan hibákra, amik rejtve maradnak a hozzá nem értő szemek elől. Arra is kíváncsiak vagyunk ilyenkor, várhatóan mire kell majd legközelebb költeni, milyen hibákra lehet számítani a közeljövőben.

Lakásvásárláshoz is megpróbálunk kivinni valakit, hogy segítsen. Építész nagybácsi, egy statikus vagy egy barát, aki nemrég újította fel a saját otthonát. De nem mindenkinek adatik meg ilyen segítség, vagy ha mégis, ő nem mindig tud határozott és gyakorlatias válaszokat adni.

Amikor ilyen munkára kértek fel, minden alkalommal kíváncsian várom, hogy milyen fészkeket találtok magatoknak, és mindig nagyon izgulok, nehogy valami nagyon rosszat lássak, ami miatt lebeszéllek a vételről. Ilyen azonban eddig csak 4-5 alkalommal volt, és nem is ez a cél.

Ahelyett, hogy jól elriasztalak a vásárlástól, szeretnék inkább segíteni nektek tisztán látni.

Ki kell cserélni az ablakokat, vagy jó ez még?
Mi lesz a fűtéssel?
Konvektor maradjon, vagy vadi új kazán legyen kéménybéleléssel?
Esetleg elektromos fűtés?
Kb. mennyi lesz a fürdő komplett felújítása?
A parkettát fel lehet újítani?
Mik ezek a repedések, nem fog összedőlni a ház?
Van ez a penészfolt a falon, ez ázás? Meg lehet szüntetni?

Természetesen mi sem látunk be a csempe alá, nem verhetjük le a vakolatot. De az biztos, hogy ilyen sok lakásépítéssel és felújítással a hátunk mögött észrevesszük az árulkodó jeleket.