Figyelem! Ha szeretnétek, hogy Misi nézze át a lakást, amit megvennétek, erre is van lehetőség, mindenféle elköteleződés nélkül. Erről itt olvashattok bővebben.

Misi

Legyen szó lakásvásárlásról, felújításról vagy építkezésből, kicsit mindenkinek izzadni kezd a tenyere.

Nagy falat, sok pénzről van szó, sok ismeretlen tényezőről, akár életeket befolyásoló döntésről, és nincs egy kézikönyv, hogy hogy csináld, mit ne csinálj, mire figyelj. Pedig mindenki átesik rajta, van aki többször is. Ráadásul mindenkinek van legalább egy, de inkább több rémtörténete eltűnt vállalkozókról, tönkrement kapcsolatokról, leomló falakról. Hogy lehet akkor ezt jól csinálni?

A válasz egyszerű. Csak azt kell megvizsgálni, hogyan működik ugyanez a folyamat az életünk más területein.

Ha autót vásárolunk - szintén sok pénz, nehéz döntés, de töredéke egy ingatlan vásárlásának - elvisszük azt egy szerelőhöz, szakértőhöz, aki átnézi. Ha jogi kérdésünk van, ügyvédhez fordulunk, aki képviseli az érdekeinket. Ha esküvőt szervezünk, megbízunk egy esküvőszervezőt, mert mi arra akarunk koncentrálni, amiről ez a nap szól, hogy jól érezzük magunkat, jól érezzék magukat a vendégeink, és minden flottul menjen.

Egy szakértő segítség „kitermeli” azt, amibe kerül, mert tud ötletes, de költséghatékony megoldásokat, megóv minket az előnytelen szerződésektől, a felesleges kiadásoktól, és sokszor „nagy tételben vásárol”, tehát kedvezményeket is ki tud harcolni. Pontosan tudja, ki mikor és hogyan próbál minket átverni, mikor lehet és mikor nem szabad elfogadni a feltételeket.

Akkor miért nincs ilyen szakértő az építkezésnél, lakásfelújításnál?

Miért nincs olyan, aki biztosan csak a mi érdekeinket képviseli, nem húz hasznot az építkezés egyes folyamataiból, de végig ott van, és felügyeli a munkákat? Miért nem bízunk meg egy „építkezésszervezőt”? Egyesítené a generálkivitelező és a műszaki ellenőr előnyeit, miközben a megrendelő nyugodtan alhatna.

Én ezt a pozíciót töltöm be.

15 éve építek házakat, csaknem száz lakást adtam át vevőknek. Az alapozástól a kulcsmásolásig levezényeltem sok-sok építkezést, láttam sok-sok feszült vevőt, mire rájöttem, hogy az egész folyamatot új alapokra kell helyezni.

A megoldás: az építésszervező.

Az építésszervező az első kalapácsütéstől az utolsó burkolattisztításig felügyel mindent, a megbízóval közösen. Olyan, mint a megbízó tanácsadója: tudja, mit kell tenni - hogy mit érdemes a takarékosság miatt, és mit nem szabad semmiképp sem kispórolni -, tudja, hogyan kell bánni a dolgozókkal, felügyeli a munkát, segíti megkeresni a piac legjobb ajánlatait, és szívesen dolgozik együtt bárkivel, akire a megrendelő rámutat.

Az építésszervező úgy viselkedik, mintha a saját háza épülne.

Nincs anyagi érdeke abban, hogy bármit kispóroljanak, vagy hogy az időhiány miatt ne a tökéletes megoldás valósuljon meg a lakásban. Mindenkiből kipréseli a legjobbat, a lehető legjobb áron.

Mindezt egy előre meghatározott, fix összegért. Mert így tiszta, így átlátható.