BelsőépítészetFényes oázis a belváros szívében

Fényes oázis a belváros szívében

A belváros egyik előkelő negyedében található 44 m2-es lakás átalakításával bízott meg megrendelőm. Szeretett volna egy olyan otthonos életteret kialakítani, ami praktikus és kényelmes a jövendőbeli albérlője számára. Már az első perctől kezdve rajongtam a feladatért, mert csodálatos adottságai vannak a lakásnak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a hatodik emeleten van, így elképesztően fényes.

Alapvető szempont volt, hogy a felújítás legyen költséghatékony és gyors lefolyású. Ezt figyelembe véve, csak kisebb átalakításokat vittünk véghez. A konyhát és a nappalit egybenyitottam, hogy tágasabb és fényesebb legyen a tér, és így az étkezőnek is tudtam helyet varázsolni. A hűtőt elforgattam a nappali irányába, hogy a konyhapult a lehető legnagyobb lehessen. Az oldalfalra egy vékony polc került, ami további lehetőséget ad konyhai eszközök és élelmiszerek tárolására.

A hidegburkolatok cserére szorultak, de a parkettát csak felcsiszoltuk és új felületkezelést kapott. A mennyezet és a fal találkozásához stukkó került, a főbb lámpák függesztését pedig rozetta dísziti.


A nappali egész délután úszik a napfényben, nagyon kellemes hangulata van. Ide is sok tároló került, ajtós és fiókos egyaránt. A konyhához közelebbi részen egy vitrines szekrényt is terveztem, hogy a kevesebbszer használatos ünnepi poharak és tányérok elnyerhessék méltó helyüket.
A kanapé mellett van egy könyvespolc, aminek a falfülkéje már eleve adott volt, csak a bútort csináltattuk újra bele. A magasságából lecsíptem egy kicsit, hogy a redőnytokkal ne vesszenek össze, így esztétikusabb a végeredmény. A kanapé másik oldalán egy kis dolgozórész is kialakítható, ha az elbérlő igényli.


Az előszoba tere bekúszott a konyha irányába, így létrejöhetett egy plusz gardrób és egy előszobafal, fogassal és további tárolókkal. A régi kamra új értelmet nyert, és gardrób/háztartási helyiségként folytatja tovább életét, de befér egy zsák krumpli is, ha arról van szó. Ebben a helyiségben főleg a polcrendszer megfelelő kialakításával és helyiségre szabásával lehetett elérni, hogy a szoba a kis alapterülete ellenére maximálisan kihasználható legyen.


A többi részhez elrendezés szintjén nem nagyon nyúltunk, bár a fürdő nem volt egyszerű eset. Innen lebontottunk egy fenti tárolót, és az ablakot kicseréltük egy szebbre, nagyobbra, hogy egész délután beragyogja a nap. Az árnyékolást pliszé segítségével oldottam meg, ez kiválóan szűri a fényt is, ha arra van szükség és a belátást is gátolja.


A hálószoba a kedvenc helyiségem a lakásban, mert a lenyugvó nap pont az ágy mögötti falat deríti be a fáradt fényével és olyan megnyugtató és hangulatos lesz tőle a szoba, hogy legszívesebben megállítaná az ember az időt.


Az ágy fölött volt egy áthidaló, amit úgy hagytunk, mert a megrendelő és én is kedvesebbnek éreztük így a teret, mint anélkül lett volna. A klíma eredetileg oda volt feltéve, de átraktam az ajtó fölé, hogy ne rontsa az összképet, mikor a naplementében úszó falat nézegeti a ház lakója.
Itt is cseréltük a beépített polcot és egy kis fáradt zölddel dobtam fel az ágy mögötti falrészt. A képek gondos válogatás során kerültek a falra saját kezem által, így biztos ott lesznek a végén, és olyan kompozícióban, ahogyan az meg lett álmodva.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

© 2012 – 2024 Az Én Menő Lakásom, Minden jog fenntartva.